Växla dollar till resan, olika alternativ och växelkurser

När man ska ut och resa är det många som är osäkra över om de ska växla pengar hemma eller om de ska växla på resmålet. Många undrar även över vilken valuta de ska ta med sig som de kan använda på olika resmål och som även fungerar att växla in i de länder som de besöker. Exempelvis så finns det många länder där man kan använda sig av amerikanska dollar som betalningsmedel och som även ger bäst kurs om man ska växla till inhemsk valuta. Detta för att många länder ser US dollar som en internationell valuta.

Växla till dollar innan resan

Att växla pengar i Sverige är oftast betydligt lönsammare än att växla pengar på resmålet. Detta för att man ofta får betala avgifter samtidigt som man får en sämre växelkurs. Det gäller framför allt om man åker till populära turistmål där växelfirmorna tar ut hög provision vid växling. I Sverige får man oftast bäst växlingskurs hos en bank men man bör jämföra valutakurser då växlingskursen kan skilja sig åt mycket mellan olika banker. På växlingskontor runt om i Sverige behöver man oftast inte betala några avgifter däremot brukar de ha något sämre växelkurs.

Växla till dollar på resmålet

Om du väljer att växla pengar på resmålet bör du undvika att växla hos växlingskontor som ligger belägna i turistområden. Den bästa kursen får du om du gör uttag från en bankomat på resmålet. Då kan du ofta välja din banks växlingskurs, vilket normalt är bättre än den lokala växlingskursen. Dock kan vissa bankomater utomlands ta ut en avgift då du gör ett uttag från ett svenskt bankkonto. Avgiften kan bestå av en fast avgift per uttag eller en procentsats på det belopp som du tar ut, upp till en bestämd högsta summa. Om du behöver betala avgifter är det mest lönsamt att göra ett större uttag istället för flera små.

Använda kort på resmålet

När du använder dig av bankkort eller kreditkort på resmålet bör du använda kort som inte har någon uttagsavgift. Annars finns en risk att du behöver betala upp till 3 % i avgift till din bank på det belopp som du tar ut, utöver eventuella avgifter som bankomaten tar ut. Detsamma gäller om du ska använda ditt kort för att betala med så bör du undvika att använda kort som har en påslagsavgift som gör dina inköp upp till 3 % dyrare.

I vissa fall kan det vara bättre att ansöka om ett kreditkort som inte har några avgifter och som därmed fungerar bra som resekort. Då har du även möjlighet att kunna ta del av olika erbjudanden som exempelvis rabatter, fri reseförsäkring och samtidigt få bonus på alla dina inköp.

Amerikanska sedlar och mynt som används på resande fot.