De tre P:na har ersatts av PAM

För bara några decennier sedan sa man: Passet, pengarna och piljetterna när man påminde någon om de viktigaste sakerna att ta med sig när man reser. Dessa tre P:n var de absolut viktigaste sakerna för att säkerställa en smidig resa. Tider förändras, och även om de tre ursprungliga P:na fortfarande är relevanta, har den digitala eran lagt till några andra oumbärliga saker att ha med sig. Idag kan man lika gärna säga: Passet, adaptern och mobilen, PAM. Men varför är dessa så viktiga, och finns det andra saker som man bör tänka på?

1. Passet: Detta är fortfarande nyckeln till internationellt resande. Ett giltigt pass är avgörande för att bevisa din identitet och nationalitet när du korsar gränser. Det är viktigt att regelbundet kontrollera passets utgångsdatum och se till att det har tillräckligt många tomma sidor för kommande stämplar, särskilt om du planerar att besöka flera länder. Ett tips är att förvara passet i en praktisk passväska. Inom EU går det också bra med ett nationellt ID-kort.

2. Adaptern: Oavsett hur digitala vi blir så är de olika standarderna av eluttag runt om i världen en fysisk begränsning. Det finns ingen app som kommer att lösa detta åt dig. Så i framtiden kommer du att få fortsätta släpa med dig en reseadapter för att kunna ladda mobilen, datorn eller powerbanken. Glöm inte att kolla om du behöver en adapter inför resan, en bra sida för detta är reseadapter.com.

3. Mobilen: I dagens digitala tidsålder är vår smartphone inte bara en enhet för samtal och meddelanden, utan också vår kartbok, kamera, plånbok, bokningsapparat, väckarklocka, musikspelare, nyhetskälla och mycket mer. Det har blivit oumbärligt när vi reser. Att också ha en digital betalningslösning som Apple Pay eller Google Wallet är telefonen numera också vår plånbok. Med tillgång till internet kan vi boka hotellrum i sista minuten, hitta de bästa restaurangerna i närheten, översätta språk i realtid och navigera i främmande städer. Med bankkorten i telefonen har faktiskt mobilen ersatt både pass och piljetter.

Men förutom dessa tre viktiga saker, vilka andra artiklar bör man överväga att ta med sig på en resa?

4. Reseförsäkring: Olyckor händer, och det är bäst att vara förberedd. En omfattande reseförsäkring kan skydda dig från oväntade utgifter på grund av sjukdom, skada, förlorat bagage eller inställda flyg. Glöm inte heller att ta med dig en resebrandvarnare!

5. Första hjälpen-kit: Ett grundläggande första hjälpen-kit med plåster, antiseptisk kräm, smärtstillande och annat kan vara ovärderligt när små olyckor inträffar.

6. Kopior av viktiga dokument: Ha kopior av ditt pass, visum, försäkring och andra viktiga dokument både fysiskt och digitalt (lagrat säkert i molnet eller på en USB-sticka).

7. Personlig hygien: Handdesinfektionsmedel, våtservetter och en liten flaska tvål kan vara till stor hjälp när man reser i regioner där tillgången till rent vatten är begränsad.

8. Nödsnacks: En liten påse med nötter eller energibars kan vara en livräddare när du är hungrig och inte har omedelbar tillgång till mat.

9. Lokala appar: Innan du åker, ladda ner appar som är populära i det land du besöker. Detta kan inkludera transportappar, lokala nyhetskällor, översättningsappar eller populära matleveransappar.

10. EU-kortet: Reser du inom EU så glöm inte att ta med dig ditt EU-kort för att slippa lägga ut pengar vid eventuella sjukhusbesök. Finns att beställa på Försäkringskassans hemsida.

Att resa är en av de mest berikande upplevelserna i livet. Genom att vara väl förberedd kan man säkerställa att resan går smidigt och att man kan njuta av varje ögonblick. Så nästa gång du packar, tänk på dessa viktiga saker att ta med och ha en fantastisk resa!
Senast uppdaterad onsdag 16 augusti 2023 kl. 22:40